Deducerea pentru programatori, un subiect sensibil in continuare – EEU Software
Article Image

Deducerea pentru programatori, un subiect sensibil in continuare

Deducerea de impozite pentru programatori a ramas si in 2020 un subiect sensibil in Romania. Desi guvernul a spus de anul trecut ca vrea sa renunțe la acest beneficiu fiscal, decizia finala nu a fost inca luata si mulți sunt de parere ca renunțarea la deducere nu ar fi deloc benefica.

In timp ce premierul Ludovic Orban susține in continuare ca doreste sa se renunțe la scutirea de impozit pe venit acordata in prezent unor categorii de angajați din domeniul IT, exista numerosi specialisti in domeniu care spun ca nu ar fi o hotarare deloc inspirata.

Patronii firmelor din IT atrag atenția ca o asemenea decizie ar putea aduce dezechilibre mari in industrie, domeniul fiind serios afectat de problema deficitului de personal.

Piața romaneasca de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro pana la finalul anului in curs, iar aproximativ 80% din vanzari se fac spre export.

Desi numarul de angajari in firmele IT din Romania creste cu in jur de 10% pe an, continua sa fie sub nevoile din piața, susține Asociația Patronala a Industriei de Software si Servicii.

„Cam 80% din costurile unei firme sunt costuri cu forța de munca. Iar daca acest cost ar creste cu 10%, impactul in prețurile finale ale produselor si serviciilor acestor firme va fi foarte mare. In cazul in care se ia o astfel de decizie, cu siguranța ca va fi un impact major si s-ar putea produce un dezechilibru”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv al ANIS (Asociația Patronala a Industriei de Software si Servicii).

Pe de alta parte, daca ar renunța la scutirea de impozit pe venit in cazul angajaților din IT&C, guvernul ar castiga 196 de milioane de euro pe an, conform Ziarul Financiar.

Premierul Ludovic Orban si-a exprimat, intr-un interviu acordat in toamna lui 2019, opinia despre deducerea impozitelor pentru programatori.

„Oricat de antipatic as fi unora din IT sau din alte domenii de activitate, eu nu sunt adeptul unor regimuri foscale discriminatorii, preferențiale. Avem o cota de impozitare de 10%, cota unica, pe care noi o susținem cu toata taria. Nu e o cota foarte mare. Acum, chiar nu e un capat de țara sa platesti acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept fața de alte 7 milioane de angajați care platesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizeaza ca unii sa nu mai plateasca impozit pe venit, desi dupa parerea mea nu mai exista nicio rațiune astazi pentru menținerea acestor facilitați”, spunea prim-ministrul.

Potrivit bilanțului fostului ministru al comunicațiilor Alexandru Petrescu, in noiembrie 2019 in Romania existau 100.000 de angajați din IT scutiți de impozitul pe venit. Castigul salarial mediu brut al acestora este cel mai mare din econo­mie, de mai mult de 12.000 de lei in noiembrie 2019, conform datelor INS.


  • 16/07/2020
Card Image
Companie de outsourcing vs. companie de produs – pentru cine lucram?
  16 July, 2020

In 2019, piata locala de IT a depasit pragul de 5 bilioane de EURO cifra de afaceri cumulate, adica de 5 ori valoarea pe…

Card Image
Criza COVID-19 si “WFH”
  16 July, 2020

Pandemia coronavirus ar putea aduce sfarsitul aglomeratiilor din trafic, eliminarea cozilor de la cantine si noi destinatii pentru cladirile de birouri. Toate astea devin…

Card Image
Firma romaneasca sau companie straina, care sunt tendintele in piata
  16 July, 2020

In piata de IT locala exista incontinuare, ca si in alte industrii, o tendinta de “demonizare” a capitalului romanesc, firmele straine din domeniu avand…

Card Image
Deducerea pentru programatori, un subiect sensibil in continuare
  16 July, 2020

Deducerea de impozite pentru programatori a ramas si in 2020 un subiect sensibil in Romania. Desi guvernul a spus de anul trecut ca vrea…

Card Image
Poate Romania sa devina cel mai puternic hub tehnologic al Europei?
  16 July, 2020

Piata de IT din România este intr-o continua dezvoltare si inovatie, chiar daca de-a lungul timpului sectorul privat a fost cel care a reprezentant…

Card Image
Skilluri și certificari, esentiale in industria IT?
  16 July, 2020

Vrei o crestere salariala? Fii mai bun la ceea ce faci. Profesionistii din IT au castigat anul acesta in medie cu 5.000 de dolari…